Boldog Mikulást!

A Mikulásnak is kell egy kis pihenés! Várjuk a megfáradt Télapókat Ponyva Hírlapot olvasni, ígérjük gyorsan elkészítjük a kávét! Na de ki is az a Télapó?

A Télapó Anatóliában élt Miklós püspök néven a 3-4. században.  Kis-Ázsiának ezen a részén ma is a legnagyobb szentként tisztelik, minden imájukban őt hívják segítségül.  Már életében szent volt, a nép Noel Babának nevezte el,  ami annyit jelent, „Ajándékozó Apa”.

Életét a gyerekeknek és a népnek szentelte. 52 évig volt Myra város vezetője.  Titkos ajándékozásai során, amit karácsony előtt végzett, a nép abban a hiedelemben volt, hogy a város melletti hegyről maga a Télapó jár le ajándékozni.  Éhinség idején vagyonát áldozta fel a népért, csodás tetteket hajtott végre.  A népéért életét kockáztatva kelt útra a viharos tengeren, hogy élelmet hozzon a városnak.

Saját templomában helyezték végső nyugalomra, ám 1087-ben rablók törték fel a sírt.  Maradványai egy részét ma Bariban őrzik, de lelke szülőföldjén Myrában maradt, ahol az embereknek még ma is vigaszt, reményt és boldogságot ad.  Sírjánál egy forrás ered.

Hozzászólás letiltva.