Levendulafröccs Ponyvaregény módra

Mi a fene az a levendulafröccs? – na de induljunk a kályhától. A Bercsényi utcai Café Ponyvaregényben igyekszünk valami olyat nyújtani kedves vendégeinknek, ami a nyári teraszozás igazán egyedivé teheti. Kitaláltuk tehát a Fröccsteraszt, – megjegyzem ez nem a szokásos idei slágerterasz fajta, hanem elhunyt kutyánkról Fröccsről kapta a nevét, aki 15 évig volt velünk – ahol a levendulás fröccs egy könnyű rizlingből igazi slágerré fejlődött a megjelenést követő hetekben.

levendulafroccs

A mieértre nincs válasz. A kipróbálás majd eldönti a létjogosultságát az italnak. Azért, hogy kevésbé képzett vendégeink se csak a párnába vart virággal tudják azonosítani az ital egyik összetevőjét, az asztalokat cserépbe ültetett levendula díszíti. Előnye? – az illata, ami képes elnyomni a budapesti benzingőz átható szagát a teraszon az esti borozások – akarom mondani – levendulafröccsözések – közepette.

De olvassunk egy kis gyűjtést a netről a tudomány és a felhasználás aspektusából…

Szóval, mire is jó a levendula igazán?
A levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.

Nyugtat és élénkít…
A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkíto és serkento hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.

Külsőleg is gyógyír…
Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait.

Kártevők ellen…
“Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel” – áll Krúdy Gyula Álmoskönyvében. Nem véletlenül: a biedermeier korhoz szorosan kapcsolódó levendulaillat már nagymamáink ruhásszekrényeiben is jelen volt, szárított levendulát rejtő levendulazsákocskák formájában, amelyek nemcsak kellemes illatot árasztanak, de a molyokat is távol tartják. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények – például rózsatövek – mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.

Hozzászólás letiltva.