Télapó itt van…

Hamarosan itt a Télapó!

Mi is lehetne a téma ezen a héten, ha nem a TÉLAPÓ, csupa nagy betűvel, hiszen az egész város „piros” lázban ég…mi sem tehetünk kivételt!

Minden gyerek készülődik, igyekszik legalább ezen a héten a lehető legjobb lenni…színes cukorkákról és finomabbnál finomabb csokoládékról álmodik, még véletlenül sem szeretne virgácsot a csomagban.

 

webre karacsony

Érdekességként szeretnénk megosztani más országok szokásait Önökkel :

A finn Mikulás (Joulupukki) Helsinkiben már december elejétől kezdve rénszarvasokkal járja az utcákat. A szánhúzók gyönyörűen fel vannak díszítve, piros kantárral, és a szelídebb példányoknak még a hátára is felülhetnek a gyerekek. A finnek szerint csak a Korvatonturi-ban (egy kis faluban) élő Mikulás az igazi.

A norvégoknál nagyon hasonlóak a szokások, mint nálunk magyaroknál. A különbség, hogy a Nisse, vagyis a norvég Mikulás nem éjszaka érkezik a kéményen keresztül, ezért mindig tiszta a ruhája. Krampuszok helyett pedig manócskái vannak, akik az istállóban lakó Fjosnisse például a farm állataira vigyáz.

Szent Miklós (Christmas Father) ünnepe Amerikában a 19. században keveredett össze karácsony ünnepével. Az amerikai gyerekek nem csak a Mikulást kedvelik nagyon, de szánhúzó rénszarvasait is. Egy amerikai dal szerint Rudolfot, a rénszarvast testvérei kicsúfolták piros orra miatt, a Mikulás azonban őt választotta maga mellé, és azóta együtt járják a világot, hogy a gyerekeknek ajándékot vigyenek. Egyéb eltérések is találhatóak az amerikai és a magyar Mikulás kultusz között: míg náluk a tisztára suvickolt csizmákat helyezik ki a gyerekek ablakaikba, addig angolszász kortársaik a kandallópárkányra akasztott zoknijaikba várják ajándékaikat, s hogy a Télapó ne távozzon üres hassal egy kis sütit és tejet is készítenek neki a zoknik mellé hálájuk jeléül.

Általában a Mikulás mellől nem hiányozhatnak A Krampuszok azaz a segédek, akikre azért van szükség, mert ők hozzák a büntetést a virgácsot a rossz gyerekeknek. Általában ördög-formájúak, vörös vagy fekete színűek, fejükön szarvakat viselnek és az esetek nagy többségében hosszú, bojtos farkuk van. Magyarországon a Télapó érkezhet Krampusszal, vagy anélkül is, mivel a hiedelmek alapján egész évben feljegyzést készít a gyerekekről, ezért pontosan tudja: kinek jár ajándék, kinek pedig virgács. Bár a gyerekek jobban örülnek a Télapó láttán, a virgácsot osztó Krampuszt inkább tartják mókásnak, mint ijesztő ördögnek.

A rossz gyerekek tehát virgácsot kapnak, de mit is szokás tenni a jó gyerekek csomagjába? A dió, mogyoró, narancs, cukorka, csoki egyaránt megfelelő ajándéknak bizonyul, e ha meglepjük porontyunkat valamelyik Mikulásfilmmel is ( Télapu 1-2-3, vagy A Grincs stb.), akkor eszegetés közben jókat is nevethetünk.

 

Hozzászólás letiltva.