Birsalma? Szeretlek!

A birsalama nyersen bizarr gyümölcs: szöszös, pucolhatatlan, “húzós”ízű és nagyon kemény. Teljesen egyedülálló íz-és illatanyagai azonban mindenért kárpótolnak, mivel aromáit a főzés alatt átadja a többi alapanyagnak, ami rengeteg új lehetőséget kínál.
birsalama_noveny

Magas pektintartalmának köszönhetően cukorral főzve és kiszárítva szilárd formájú lesz, más gyümölcsökből készült dzsemekhez, lekvárokhoz adva pedig segíti a sűrítő folyamatot, de héját és magházát külön alaplének megfőzve kocsonyásítóként is használható. A Közel-Keletről származik, de Kelet Európában és a Balkánon is megterem. A török és a marokkói konyha fahéjjal, gyömbérrel ízesíti és sós-húsos ételeket készít belőle, például báránnyal vagy csirkével.
A birsalmának most van szezonja, vedd, vidd, főzd! Lekvárnak, csatninak kiváló, de sós, káposztás ételeknek, savanyúságoknak is remek ízt ad. Legnépszerűbb formája a birsalmasajt, melynek készítése valószínűleg török és délszláv hatásra terjedt el a Kárpát-medencében. Azt hinnénk, hogy tipikus magyar étel, pedig nem: Spanyolországban membrillonak hívják és különleges desszertként fogyasztják, karakteres aromájú manchego sajttal.

 

birsalam_lekvar

Mi nem vesszük. Termesztjük, Budafokon a kertben teljesen bioként, egy 70 éves fa formájában. Idén nagyon szeretett nálunk lakni. 360 kilónyi birs volt a fán az elmúlt egy hónapban. Volt is nagy fejvakarás mit kezdjünk ennyi gyümölccsel!? – Megszületett a megoldás, készült belőle a megszokott és különleges lekvár két színben, pálinka, ami majd tavaszra érik be de rendesen, és kompót a gyerekeknek.

Kóstolja meg Ilda sütijét az idei birsalma lekvárunkkal! Isteni…

Hozzászólás letiltva.